Dvadsať krajín EÚ musí vrátiť do rozpočtu únie 54,3 mil. eur

17.02.2012 Celý región

Brusel 16. februára (TASR) – Európska komisia (EK) dnes v rámci schválenia účtovnej závierky vyzvala niektoré členské štáty EÚ, aby vrátili do rozpočtu únie sumu v celkovej výške 115,2 milióna eur. Ide o neoprávnene vynaložené prostriedky určené na ciele poľnohospodárskej politiky. Slovensko sa medzi dvadsiatkou vyzvaných krajín nenachádza.

Keďže niektoré sumy už boli zo strany členských štátov vrátené, celkový finančný dopad je po ich odrátaní nižší, 54,3 milióna eur. Vyčíslené milióny musia členské štáty vrátiť späť do rozpočtu EÚ z dôvodov nedodržania pravidiel únie alebo preto, že neboli použité náležité kontrolné postupy vzťahujúce sa na poľnohospodárske výdavky.

Podľa rozhodnutia EK časť finančných prostriedkov z agrosektora musí vrátiť 20 z 27 členských štátov únie: Belgicko, Cyprus, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Litva, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Švédsko a Taliansko.

Najviac prostriedkov z uvedených krajín musia vrátiť Briti (29,5 milióna eur), Taliani (21,5 milióna eur) a Holanďania (14,6 milióna eur).
 

Vyberte región